BelRoy’s Cocktail van de maand: Moscow Mule

BelRoy’s Vodka is een product van de masters achter Belroy’s Bijou. Een heerlijke vodka op basis van zachte tarwe en aromatische rogge, gemaakt om nog heerlijkere cocktails mee te produceren. Benieuwd naar deze Vodka? Proef hem op Meug Tastingfestival op 24/2 in het Zuiderpershuis! En ook de London dry gin, de rum en de bottled cocktails die BelRoy’s onlangs lanceerde – topproducten die je aandacht verdienen!

Moscow Mule
Moscow Mule

Ben Belmans en Dieter Van Roy, twee Antwerpse bartenders met een indrukwekkende reputatie in binnen- en buitenland, slaagden met BelRoy’s Bijou glansrijk in hun opzet om de bar te creëren waar je elke dag wil zitten. Het aanbod: exclusieve spirits, fijne wijnen en bieren en uiteraard verrassende cocktails met een persoonlijke twist.

Meug wist het meteen: we willen de passie van deze mannen delen. En zie hier: hun eigen rubriek, met elke maand een juweel van een cocktail uit hun shaker. Maak hem zelf thuis, en ga nadien in de bar proeven hoe ze hem daar maken, en sta versteld van de kunst van de bartender!

Moscow Mule

De BelRoy’s Vodka leent zich perfect voor de bereiding van de klassieke vodka-cocktails. Iedereen kent uiteraard de Bloody Mary, maar ook de Moscow Mule is zo’n legendarische cocktail op basis van vodka.

In 1756 werd de Russische vodkaproductie genationaliseerd door Tsarina Elisabeth. In de tweede helft van de 19e eeuw, krijgt de familie Smirnov de rechten om vodka te produceren. Na de Oktoberrevolutie in 1917 (die vreemd genoeg in november plaatsvond, maar dat is een verhaal voor een andere keer) vlucht de familie Smirnov naar Frankrijk. Daar veranderen ze hun naam naar Smirnoff (en zelfs hun voornamen – tenzij Pierre opeens een veel voorkomende Russische voornaam is …). Hier proberen ze hun vodka opnieuw te lanceren. Ze komen echter nooit echt in de buurt van de hoeveelheden die ze gewoon waren in Rusland.

In 1921 wordt de Bloody Mary uitgevonden in Harry’s New York Bar in Parijs, maar de Europeanen zitten niet te wachten op vodka en Vladimir Smirnoff verkoopt naam en recept in 1933 aan de Amerikaan Rudolph Kennet, die tevergeefs vodka lanceert in de VS en vijf jaar later alles doorverkoopt aan Heublein, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de import en export van dranken. Het is echter pas na WO II dat vodka eindelijk aanslaat in de States. Na de oorlog moest de wereld heropgebouwd worden, en de kleurloze, geurloze en smaakloze Smirnoff paste perfect in dat tijdsbeeld. Heublein adverteert met taglines als “White whisky” en “no taste, no smell” (wat met name de Hollywood acteurs wisten te smaken) en vodka zal uitgroeien tot de meest verkochte spirit van de tweede helft van de vorige eeuw.

Over de oorsprong van de Moscow Mule doen heel wat verhalen de ronde. Één daarvan gaat over een Russische immigrante, Sophie Berezinski, wiens vader een koperverwerkend bedrijf bezat. Hij komt rond 1941 in contact komt met twee andere mensen die hun product proberen te lanceren. John Martin, die net de rechten van Smirnoff had verworven met zijn bedrijf Heublein. De andere was Jack Morgan van de Cock n’ Bull Pub in Hollywood, die zijn eigen merk gingerbeer wilde lanceren. De aandachtige lezer maakt zelf een cocktail van de ingrediënten ‘koperen beker’, ‘vodka’ en ‘gingerbeer’ en begrijpt hoe de Moscow Mule tot stand kwam! Andere verhalen zeggen dat Wes Price, de hoofd bartender van de Cock ‘n’ Bull de Moscow Mule heeft uitgevonden. Wat echt waar is? Wie zal het zeggen… Wij weten alleen dat deze klassieke cocktail meer dan de moeite waard is om zelf eens uit te proberen!

Ingrediënten

Recept

50 ml | Belroy’s Vodka
15 ml | suikersiroop (1/1 verhouding suiker/water)
15 ml | limoensap
80 ml | Ginger Beer
8 druppels Angostura Bitters

De cocktail

Vul een glas met ijs. In het originele recept gebruik je een koperen ‘mug’ of beker. Schenk de ingrediënten daarbij. Werk af met een takje munt en een limoenpartje. Klaar, en genieten maar!

Moscow Mule