19 mrt Longread – hoe rijk kan ik precies worden door te investeren in whisky?

Superrijk! En we kunnen je daarbij adviseren voor een kleine fee. Stort alvast een voorschot op onze rekening en we komen bij je terug met een reeks beleggingstips met gegarandeerde opbrengst!
Moesten we een ander type mens zijn, dan zouden we je zo antwoorden op jullie vraag. En pas op, een gegarandeerde opbrengst zal er zeker zijn. Toch voor ons, want wij strijken alvast de fee op en nemen ook nog een percentje op de flessen die je aankoopt. En verkoopt. Of de opbrengst voor jou zo gegarandeerd is, dat durven we niet zo zeker te stellen. Laat staan hoeveel je er precies aan gaat overhouden.
Oke, even serieus nu. Het klopt dat whisky de laatste decennia waanzinnig in prijs is gestegen. Er zijn ook nog steeds flessen, ook recent gebottelde, die op veilingen mooie prijzen halen, soms tot meerdere malen de aankoopprijs. Looking at you, Springbank Local Barley. Dus ja, de juiste flessen whisky zullen je zeker een mooi rendement opleveren op lange termijn en soms ook op korte termijn. Whisky is een investeringswaardig product, zeker de gelimiteerde flessen van de grotere namen. Er is een wereldwijde vraag naar en het aanbod is beperkt. Dat aanbod slinkt dan vaak ook nog over de jaren, omdat er toch ook nog steeds mensen zijn die er gewoon van drinken. Een simpele economische wet die we leerden van ons bomma zegt dan dat de prijs gaat stijgen.
Je moet natuurlijk wel bijzonder goed weten waar je mee bezig bent en de whiskywereld door en door kennen om te weten welke flessen het grootste potentieel hebben om op termijn significant in waarde toe te nemen. Er zijn twee manieren om dat te leren. De eerste manier houdt in dat je jezelf onderdompelt in de wereld van liefhebbers, veel gaat proeven, tastings meedoet, festivals bezoekt, een relatie opbouwt met verkopers en verzamelaars en dan op de juiste momenten de trekker overhaalt en flessen koopt en verkoopt. Nadeel aan deze werkwijze is dat je jaren bezig bent voor je ook maar een beetje begint te begrijpen wat nu de echt waardevolle flessen zijn (meestal een combinatie van schaarste, grote naam, goeie recensies). De kans bestaat ook dat je echt een liefhebber van het goedje wordt en je in de verleiding komt om die flessen ook gewoon open te doen en te proeven; weg winst, wat een ramp! Je wil niet weten hoeveel rendement wij al hebben opgedronken in ons leven. Al die research kost natuurlijk ook geld – je zal een hoop tastings moeten meedoen, tickets voor festivals betalen en flessen kopen voor je genoeg je weg kent om echt te gaan investeren met voorbedachten rade. Als je dat allemaal verrekent, zal je toch een serieus procentje moeten nemen op al je investeringsflessen voor je break-even uitdraait. In tussentijd staat je hele huis vol met flessen, moet je die verzekeren, afstoffen, om de zoveel maanden eens omdraaien om de kurk nat te houden en kan er altijd eentje van je kast vallen. Hou er ook rekening mee dat je die flessen die je kocht ook ooit zal moeten verkopen – op de particuliere markt krijg je er het meeste voor, maar dat kost tijd en moeite (en tijd en moeite kosten geld weten we van ons bomma). Via veilingen is makkelijker, maar dan betaal je kosten en kan je niet zeker zijn van de prijs die je fles zal vangen. Stress kost ook geld, zei ons bomma altijd!
Simpeler is het om een ervaren adviseur onder de arm te nemen. Ons bomma heeft wel wat levenswijsheden, maar van whisky weet ze niks. Er bestaan tegenwoordig professionele investeerders, die met jouw geld flessen kopen en daar een meerwaarde op proberen te realiseren. En het moet gezegd, die jongens en meisjes weten vaak waar ze mee bezig zijn. Doordat ze wel die jarenlange ervaring en expertise hebben, en tegelijk ook wereldwijd alle markten goed volgen, kunnen ze effectief mooie rendementen creëren. Maar die komen niet voor 100% in jouw zakken terecht. Die jongens en meisjes werken net zoals ons bomma niet voor niks, natuurlijk, dus nemen ze op alles wat binnenkomt hun procentje. Je zal het altijd zien dat ze niet noodzakelijk minder verdienen dan jij aan je geïnvesteerde centen. Je ziet je flessen nooit, want ze bewaren die zelf in opslagruimtes. Vaak weet je zelfs niet eens in welke flessen je geïnvesteerd hebt. Je hebt dus een pak minder controle op het hele gebeuren. Voor de beleving hoef je het ook niet te doen – het enige wat je van je whisky te zien krijgt zijn de regelmatige updates, excelsheets en rapporten over de rendementen. Je had even goed in aandelen, cacaoplantages, vintage speelgoed of wapens kunnen investeren. Deze piste is er dus vooral voor mensen die, los van het product, een investering zoeken voor de centen die ze kunnen missen. Dat vinden we overigens ook een legitieme hobby, het zoeken van goeie deals en daar centen mee proberen te verdienen. Maar het heeft niks met whisky als product te maken, natuurlijk.
En vandaag de dag zijn er zelfs nog nieuwe manieren om je geld uit te geven aan whisky met een vage belofte van rendement. Ardbeg lanceerde enkele jaren terug een zogenaamde NFT in een nieuwe botteling, de Ardbeg Fon Fhòid. Dalmore en Macallan speelden ook al met gelijkaardige ideeën. Hoe werkte het bij Ardbeg?
- Je koopt een NFT (een non-fungible token), zeg maar een digitaal bewijs van eigendom van een van die flessen.
- 1 fles kost 1 ETH, ongeveer 3.000 dollar op het moment van schrijven van dit artikel.
- Je geld ben je vandaag kwijt.
- Je fles wordt in december naar Singapore verscheept en blijft daar tot je ze ophaalt.
- Je kan je NFT ook blijven verhandelen en er dus puur virtueel winst op maken (of verlies).
Het hele proces lijkt wel een soort parodie op wat we hierboven schetsten. Een fles die je nooit ziet en die je puur verhandelt op virtuele platformen, betaald met virtuele cryptomunten. Het ultieme speelgoedje van beleggers, snelle jongens en traders allerhande, een virtueel token als ultiem statussymbool voor de moderne generatie. De whisky? Bijkomstig. Gelukkig is heel die NFT-hype voorbij nu.
Ach, waarschijnlijk zijn we ouderwetse dinosaurussen die zich krampachtig blijven verzetten tegen de nieuwe wereld.
Je kan ook een andere piste bekijken en in plaats van flessen meteen hele vaten kopen. Die blijven dan in Schotland liggen verder rijpen, tot jij beslist wat je er mee wil doen. Het eenvoudigste om een rendement te behalen is je vat na X aantal tijd doorverkopen aan een onafhankelijke bottelaar, een broker in vaten of soms zelfs gewoon aan de distilleerderij in kwestie zelf. Dat laatste gebeurde de laatste jaren vaak met opstartende distilleerderijen; om snel cash te genereren verkochten ze vaten. Als dan enkele jaren later bleek dat ze die goed konden gebruiken om whisky op de markt te brengen, werden die vaten vaak met een correcte maar geen exuberante meerwaarde teruggekocht; op die manier waren dat soort vaten vaak een soort tijdelijke lening aan de distilleerderij. Deze werkwijze is de laatste paar jaar wel moeilijker geworden: er zijn heel veel vaten geproduceerd en de vraag is gezakt. Gevolg: de prijs van de vaten is ook aan het zakken en het wordt dus moeilijker om er vanaf te geraken met een significante meerwaarde. Uiteraard afhankelijk van wat je betaalde voor je vat zoveel jaar geleden. Als je geluk hebt, heb je gekocht van een correcte broker aan een gangbare marktprijs. Velen staan echter voor een onaangename verrassing op dat vlak; in het vatenwereldje zijn immers ook heel wat louche aanbieders opgedoken, die vaten aan een vele te dure prijs verkochten, aangeprezen als investeringsmogelijkheid, vaak aan mensen die deze wereld niet goed genoeg kenden en door valse beloftes van winstpercentages gek gemaakt werden. Het is dus opletten geblazen, als je een vat aangeboden wordt. Zoals steeds: als iets te goed lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk niet.
Intussen, terwijl je vat daar gezellig rijpt in een Schots magazijn, zijn er natuurlijk kosten: plaats kost geld, en dus betaal je om je vat te laten waar het is. Af en toe een sample proeven, kan, maar ook daar zijn kosten aan verbonden. Al die kosten moet je meetellen in je rendement. Stel nu dat je je vat niet verkocht krijgt, of het toch een goed idee vindt om het zelf te laten bottelen en je flessen naar België te laten komen. Goed idee, misschien is het wel gewoon steengoeie whisky, en dan willen we graag proeven. Bottelen is ook niet gratis, natuurlijk. Flessen, kurken, etiketten, daar begint het mee. Vervolgens moeten je flessen ook in België geraken. Transportkosten zijn zwaar opgelopen de laatste jaren. En het moeilijkste van al misschien: als je pakweg 250 flessen whisky in België wil invoeren, betaal je een pak accijnzen, invoerkosten en andere taksen. Als je al een accijnsvergunning hebt om zelf alcohol te importeren, natuurlijk, want dat mag niet zomaar. Tel er dan nog wat BTW, bloed zweet en tranen bij, en je palet met 250 flessen whisky worden aan je huis geleverd. Geweldig! En wat nu? Ga je die allemaal zelf opdrinken? Je kan uiteraard wel een flesje of 20-30 meteen aan je vrienden en familie kwijt – de bomma wil altijd die flinke kleinzoon wel steunen – maar dan heb je er nog genoeg staan om een jaar of 30 mee toe te komen. Heb je een verkoopvergunning voor alcohol? Een BTW-nummer? Een schenkvergunning voor wanneer je wil laten proeven op festivals of events? Je ziet het, investeren in vaten is complex en brengt heel wat onvoorziene zaken met zich mee. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je geen enkele garantie hebt dat jouw vat ook lekkere whisky zal opleveren – misschien gaat je vat lekken, of doet je hout wat te goed zijn werk en krijg je een soort gealcoholiseerd houtsap. Weg die dromen van je eigen hoogstpersoonlijke engeltje-op-je-tong-moment. Voor gevorderden met stalen zenuwen, dat investeren in vaten.
Misschien even nuanceren hoe wij dan heel dat investeren precies zien. Want jawel hoor, ook wij verkochten als eens een fles voor meer dan de prijs die we er zelf voor betaalden, simpelweg omdat de marktwaarde zoveel gestegen was dat we het niet meer konden verantwoorden ze open te doen. Zeker wanneer we ze al geproefd hadden en ze nu ook weer niet zo spectaculair was. Het verschil is wat ons betreft de intentie. Wij hebben nog nooit een fles gekocht met als enige doel om ze later voor meer te verkopen. Alle flessen in onze collectie kregen van bij aankoop in principe een doodvonnis. Ooit gaan ze open, op een tasting, of gewoon op een willekeurige dinsdag. Vaak kopen we ze met het oog op tastings die pas jaren later zullen gehouden worden, waarvan we nog niet eens weten dat we ze gaan organiseren. Want als we ze nu niet kopen, kunnen we ze dan niet meer betalen. Maar soms haalt de realiteit ons in, en stijgen waardes zo disproportioneel met de waarde van de proefervaring, dat je bijna niet anders kan dan ze te gelde maken en dat geld voor veel nuttiger zaken te gebruiken. Nieuwe flessen kopen, bijvoorbeeld. Of de gasrekening betalen.
Investeren is voor ons een puur incidenteel gebeuren. We kopen flessen, die stijgen in waarde omdat we ze niet snel genoeg open doen en dan bereiken ze op een bepaald moment een kantelpunt waarop we het niet meer kunnen verantwoorden om ze op te drinken. Kort en cru gezegd: sommige whisky’s zijn nu eenmaal niet zo lekker als de prijs die je er voor betaalt, zelfs als ze heel erg lekker zijn.
We willen benadrukken dat we investeren in whisky niet principieel afkeuren. Ieder zijn hobby, ieder zijn plezier. Maar speculatie zorgt voor prijsstijgingen en dus ook voor het verhogen van de drempel voor de liefhebber om dergelijke flessen aan te kopen. Dan moet je vaststellen dat bepaalde producten te duur worden voor wat ze waard zijn en dus niet meer geproefd worden. Smaak wordt dan ondergeschikt aan bragging rights en economisch rendement. En dat kunnen wij als liefhebbers van lekkere dingen natuurlijk alleen maar jammer vinden. Ook voor die superrijken die veel te dure flessen open doen om te laten zien dat ze dat kunnen, maar eigenlijk zoals ons bomma dat zou zeggen ‘flink gesjareld zijn’ met de kwaliteit die ze er voor in ruil krijgen. Ach, de wereld is een gekke plek.
Koop dus whisky, maar koop whisky die je lekker vindt en die je wil opdrinken, delen met vrienden. Als je in zo’n fles investeert, krijg je gegarandeerd een ROI die echt waardevol is: momenten, herinneringen en pure, vloeibare emotie.
Voor wie alsnog advies wil over investeren in whisky, mail ons en stuur zeker je facturatiegegevens meteen mee voor het voorschot. We garanderen je dat er een meerwaarde gecreëerd zal worden. Voor ons in de eerste plaats.
Los van dit alles: als je oude flessen bier, wijn, whiçsky of eender welke andere alcoholische drank hebt, terugvindt in een kelder bij jouw bomma of ooit cadeau gekregen hebt, en je weet niet of ze iets van waarde hebben, mag je ons altijd contacteren voor advies.